Κόσμος

Συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Απριλίου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη συνάντηση των δύο, ο Μπλίνκεν ζήτησε «να καταβληθούν προσπάθειες για να πεισθεί η Χαμάς να αποδεχθεί πρόταση κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή, μεταξύ άλλων, μέσω μιας οδού προς ένα παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ. Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των αξιωματούχων γίνεται μόλις μερικές ημέρες μετά την αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπλίνκεν έφτασε σήμερα, Δευτέρα, στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο σταθμό σε ένα ευρύτερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή, όπου έχει συναντήσεις με ανώτερους Άραβες αξιωματούχους. Στις συζητήσεις αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο η κατάσταση στη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα μεταβεί στο Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένεται να πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να λάβει τα συγκεκριμένα και απτά βήματα για να βελτιώσει την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.



Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews