Τοπικά

Ένα σπίτι πραγματικό μουσείο στην Σκιάθο


Όποιος διατηρεί την κληρονομιά του καταφέρνει να διατηρήσει όχι μόνο την μνήμη, αλλά και την ταυτότητά του. Η παλίρροια  του εκσυγχρονισμού δεν παρέσυρε δυο νέες γυναίκες, αδελφές δίδυμες, που βίωσαν τους παλμούς μιας κοινής πορείας, με αφετηρία το οικογενειακό τους σπίτι.

Έχοντας κληρονομήσει ένα παλιό πετρόκτιστο οίκημα στην Σκιάθο, η Μαρένα και η Φωτεινή Μάνεση έζησαν την σύγχρονη ιστορία των προγόνων τους, του νησιού και της χώρας μέσα από τις αφηγήσεις και τα δεκάδες αντικείμενα άλλων εποχών που στολίζουν τις γωνιές του δίπλα σε φωτογραφίες, κεντήματα, χυτούς πολυελαίους, παλιές φορεσιές και ξυλόγλυπτα έπιπλα που σεβάστηκε ο χρόνος και οι βάρβαροι.   

Ένα σπίτι πραγματικό μουσείο στην ΣκιάθοΈνα σπίτι πραγματικό μουσείο στην Σκιάθο

Προ επταετίας ξεκίνησαν την προσπάθεια μετατροπής του διώροφου σπιτιού τους σε ένα μουσείο, όπου μέσα από την ιστορία της οικογενείας τους προβάλλεται η λαογραφία του τόπου τους, αλλά και της Ελλάδος, καθώς οι ιστορίες πηγαίνουν πίσω πέντε γενιές.  

Ένα σπίτι πραγματικό μουσείο στην ΣκιάθοΈνα σπίτι πραγματικό μουσείο στην Σκιάθο

Κάποια στιγμή το σπίτι βρέθηκε προ της ολοκληρωτικής καταστροφής. Το 1944 όταν οι Γερμανοί σάρωσαν το νησί, μπήκαν στο σπίτι αλλά αντίκρισαν την φωτογραφία του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της συζύγου του Όλγας. Έτσι σεβόμενοι το γεγονός της γερμανικής του καταγωγής, αποχώρησαν, το σπίτι γλύτωσε από την πυρπόληση και για αυτόν τον λόγο οι δυο αδελφές έχουν σε περίοπτη θέση την εικόνα του βασιλικού ζεύγους.

Ένα σπίτι πραγματικό μουσείο στην ΣκιάθοΈνα σπίτι πραγματικό μουσείο στην Σκιάθο

Χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται η επισκεψιμότητα και ο κόσμος ζητά να μάθει για την ιστορία. Κάθε επισκέπτης κουβαλά τις δικές του μνήμες και εμπειρίες από το παρελθόν. Σε κάθε έναν το σπίτι “μιλά” διαφορετικά. Όπως αναφέρουν οι αδελφές Μάνεση ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι βρετανοί τουρίστες για έναν έπαινο από τον στρατηγό Χάρολντ Αλεξάντερ προς τον παππού των αδελφών, ο οποίος φυγάδευσε 40 βρετανούς στην Μέση Ανατολή κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα σπίτι πραγματικό μουσείο στην ΣκιάθοΈνα σπίτι πραγματικό μουσείο στην Σκιάθο

Τα χειρόγραφα είναι το πολυτιμότερο υλικό που υπάρχει στο σπίτι μουσείο, καθώς τεκμηριώνουν την ιστορία της οικογενείας σε σχέση με την ιστορία της χώρας, και οι δυο αδελφές ελπίζουν να περάσουν στην επόμενη γενιά.





Source link

sporadesnews
the authorsporadesnews